رجعت در لغت به معنای بازگشت است و در فرهنگ دینی مقصود از آن عبارت است از بازگشت حجت های الهی و امامان معصوم و گروهی از مومنان خاص و کفار و منافقان به عالم دنیا .(۱)
در قرآن ۱۸ آیه در باب رجعت است و از جمله این آیات، آیهی ۶ سوره اسرا می باشد که خداوند می فرمایند: (ثُمَّ رَدَدْنَا لَکُمُ الْکَرَّهَ عَلَیْهِمْ وَأَمْدَدْنَاکُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِینَ وَجَعَلْنَاکُمْ أَکْثَرَ نَفِیرًا ؛ پس [از چندى] دوباره شما را بر آنان چیره مى کنیم و شما را با اموال و پسران یارى مى دهیم و [تعداد] نفرات شما را بیشتر مى گردانیم)
این آیه شریفه طبق روایتی که از امام صادق (ع) وارد گردیده، به موضوع رجعت امام حسین(ع) اشاره دارد که آن حضرت فرمود: اول کسی که به دنیا برمی گردد حضرت امام حسین(ع) و اصحاب او و یزید و اصحابش خواهند بود. پس همه ی ایشان را بکشد مثل آنکه ایشان را کشتند.(۲)
در روایات دیگری نیز به رجعت امام حسین(ع) در دولت حضرت مهدی(عج) خبر داده شده است. در روایتی امام صادق(ع) میفرمایند: نخستین کسی که زمین برای او شکافته می شود و به روی زمین رجعت میکند، حسین بن علی(ع) است و به قدری حکومت میکند که از کثرت سن ابروهایش روی دیدگانش میریزد.(۳)
امام حسین (ع) خود نیز در روز عاشورا از رجعت خود سخن گفته و خطاب به یاران خویش میفرمایند: من اولین کسی خواهم بود که زمین شکافته می شود و رجعت میکنم.(۴)
امام صادق (ع) در تفسیر آیهی شریفه (ثُمَّ رَدَدْنَا لَکُمُ الْکَرَّهَ عَلَیْهِمْ)(۵) می فرمایند:
مقصود زنده شدن دوباره امام حسین(ع) و هفتاد تن از اصحابش در عصر امام زمان است. در حالی که کلاه خودهایی طلایی بر سر دارند و به مردم، رجعت و زنده شدن دوبارهی حضرت حسین(ع) را اطلاع میدهند تا مومنان به شک و شبهه نیفتند. این در حالی است که حضرت حجت در میان مردم است. چون معرفت و ایمان به حضرتش در دلهای مردم استقرار یافت، مرگ او فرا میرسد. پس امام حسین(ع) متولی غسل و کفن، حنوط و دفن ایشان می شود و هرگز غیر از وصی، وصی را تجهیز و خاکسپاری نمیکند.(۶)
پاورقی:
۱- بادستیان، محمدامین و دیگران، نگین آفرینش – ص ۱۹۴٫
۲- بحار الانوار ، ج۵۳،ص۷۶
۳- بحار الانوار، ج۵۳، ص ۴۶
۴- بحار الانوار ، ج۵۳، ص ۶۲
۵- اسرا آیه ۶
۶- بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۳۶