امام مهدی(عج) عصاره نبوّت و احیا کننده سنت پیامبر(ص) است.
پیامبر اعظم(ص) میفرمایند: “سُنَّتُهُ سُنَّتِی یُقِیمُ النَّاسَ عَلَى مِلَّتِی وَ شَرِیعَتِی وَ یَدْعُوهُمْ إِلَى کِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَل؛ [۱] سنت او (مهدی(عج)) همان سنت من است و مردم را به دین و شریعت من به پا میدارد، و آنان را به کتاب خدا فرا میخواند.”
راه و روش پیامبر اعظم(ص) سرلوحه برنامههای امام زمان(عج) است و این آخرین وصی پیامبر(ص) و آخرین حجت خدا، تمام برنامههای محقق نشده انبیاء الهی را تحقق می بخشد و اسلام ناب محمدی را آنگونه که جد بزرگوارشان عرضه کردند، در آخرالزمان اجرا میکند.
در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است: “چون مهدی(عج) قیام کند، به مسجد الحرام رود و رو به کعبه و پشت به مقام ابراهیم بایستد و دو رکعت نماز گذارد، آنگاه ندا میدهد «ای مردمان، منم، یادگار آدم، و یادگار ابراهیم، یادگار اسماعیل، و یادگار محمد(ص).”
امام مهدی(عج) ادامه دهنده راه انبیاء الهی است و مسیری را که خداوند ترسیم نموده، میپیماید.
برخی از ویژگی های حضرت محمد(ص) و حضرت مهدی(عج)
اخلاق نیکو و با عظمت
آن دو بزرگوار دارای خلق عظیم هستند. خداوند خطاب به حضرت محمد (ص) میفرمایند: وَ إِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِیمٍ (۲) یعنی تو، به اخلاق عظیم و نیکو آراستهای.
پیامبر(ص) نیز فرمودهاند: “الْمَهْدِیُّ مِنْ وُلْدِی اسْمُهُ اسْمِی وَ کُنْیَتُهُ کُنْیَتِی أَشْبَهُ النَّاسِ بِی خَلْقاً وَ خُلْقا؛ [۳] مهدی از فرزندان من است، اسم او اسم من و کنیه او کنیه من است و او از لحاظ جسمی و روحی و اخلاقی، شبیهترین مردم به من است.”
علم گسترده
پیامبر اعظم(ص)، دارای علم گسترده ای بوده، تا آن جا که میفرمایند: «أَنَا مَدِینَهُ الْعِلْمِ …؛ من شهر علم هستم و ….». [۴]
امام مهدی(عج) میفرمایند: “فَإِنَّا یُحِیطُ عِلْمُنَا بِأَنْبَائِکُمْ وَ لَا یَعْزُبُ عَنَّا شَیْءٌ مِنْ أَخْبَارِکُم؛ ما بر اخبار و احوال شما آگاهیم و هیچ چیز از اوضاع شما بر ما پوشیده و مخفی نمیماند”. [۵]
برپا کننده عدل
هدف از رسالت پیامبر اعظم(ص) اجرای عدالت و مساوات بوده است؛لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ(۶) ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها، کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم عدالت را بپا دارند.
هدف از قیام حضرت مهدی(عج) نیز برپایی عدالت است.
“یَمْلَأُ الْأَرْضَ عَدْلاً وَ قِسْطاً کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً؛ [۷] زمین را آکنده از عدل و داد میکند همان گونه که از جور و ستم پر شده است. امام زمان(عج) عدالت را، همچنان که سرما و گرما وارد خانهها میشود، وارد خانههای مردمان کند؛ « أَمَا وَ اللَّهِ لَیَدْخُلَنَّ عَلَیْهِمْ عَدْلُهُ جَوْفَ بُیُوتِهِمْ کَمَا یَدْخُلُ الْحَرُّ وَ الْقَرُّ .”[۸]
پی نوشت ها:
[۱]- کمالالدین، ج۲، ص۴۱۱٫
[۲]- سوره قلم، آیه۴٫
[۳]- بحارالانوار، ج۳۶، ص۳۰۹٫
[۴]- وسائل الشیعه، ج۲۷، ص۳۴٫
[۵]- بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۷۴٫
[۶]- سوره حدید، آیه ۲۵
[۷]- الغیبه، النعمانی، ص۵۸٫
[۸]- همان، ص۲۹۶
پدید آورنده: سید محمد موسوی
منبع: ویژه نامه الکترونیکی “هفته وحدت”